Beethoven’s 

String

Quartets

Festival maraton

de muzică de cameră

Despre proiect

Proiectul ”Beethoven’s String Quartets – Festival maraton de muzică de cameră” propune o serie de patru concerte în patru zile consecutive, ce vor cuprinde o mare parte din creația beethoveniană scrisă pentru cvartet de coarde.

Producția artistică va reuni energia creatoare a două cvartete de top din România, Cvartetul Brassai al Operei Maghiare din Cluj-Napoca și Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca, la rândul său bine cunoscut la nivel național și internațional.

Proiectul beneficiază de susținerea financiară a Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, printr-o alocare obținută în urma concursului de proiecte culturale, ce acoperă peste 60% din valoarea totală a bugetului.

 

Acest eveniment special ce sărbătorește 250 de ani de la nașterea titanului muzicii universale – Ludwig van Beethoven, va putea fi vizionat de către publicul meloman în intervalul 21-24 noiembrie 2020 atât online cât și în sala de spectacol, în limita locurilor ce vor fi disponibile în urma aplicării măsurilor antipandemice impuse de guvern și asumate de organizatorul evenimentului, Fundația Albert Pike.

Programul spectacolelor este disponibil în secțiunea Program a portalului www.albertpike.ro. Toate concertele vor începe la orele 19.

Cvartetul Arcadia

Ana Török – vioara I

Răsvan Dumitru – vioara II

Traian Boală – violă

Török Zsolt – violoncel

Laureat al concursurilor Osaka International Chamber Music Competition (2014), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Almere International Chamber Music Competition (2011) şi International Chamber Music Competition Hamburg (2009), Cvartetul Arcadia a devenit în scurt timp unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri ale generaţiei sale. 

Înfiinţat în 2006 pe băncile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, mai apoi devenind absolvenți ai cursurilor postuniversitare de la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice de la Viena și membri Alumni ai European Chamber Music Academy, cvartetul a susţinut reprezentaţii în întreaga lume, printre care se numără concertele de la Budapest Spring Festival, Festivalul Internaţional George Enescu, Cité International des Arts (Paris), Alte Oper Frankfurt, Pollack Hall (Montreal), Amsterdam Concertgebouw, Wigmore Hall, Suntory Hall (Tokyo), Izumi Hall (Osaka), Musikverein de la Viena, Festivalul Aldeburgh, Berlin Konzerthaus, North Norfolk Music Festival, Ateneul Român, Festivalul Q’arto Mondi din Polonia, Salle Gaveau din Paris, Tel-Aviv, Portugalia, Festivalul Mecklenburg Vorpommern, Festivalul Kammermusiktage Mettlach, Festivalul Zeist Music Days din Olanda, în Regatul Unit al Marii Britanii şi la Beijing. În martie 2015, cvartetul a debutat la postul de radio BBC3 cu o transmisiune în direct a concertului susţinut pe scena Wigmore Hall, iar în aprilie 2015 a fost invitat să devină cvartet în rezidenţă la Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” din București, unde activează și în prezent. De-a lungul anilor cvartetul a avut colaborări cu mulți artiști de renume internațional printre care Marin Cazacu, Diana Ligeti, Amit Peled, Remus Azoiței, Sarah Chang, Robert Levin, János Bálint, Seiya Ueno, Cvartetul Ad Libitum, Cvartetul Con Tempo, Cvartetul Belcea, ș.a.

Cvartetul Brassai

Barabás Sándor – vioara I

Balogh András – vioara II

Botár András – violă

Kostyák Előd – violoncel

Membrii cvartetului sunt concertmaestrul şi şefii de partidă ai Operei Maghiare din Cluj – Napoca.

Cu cât activităţile de impresar şi de critic muzical ale ultimului erudit transilvan, Sámuel Brassai, se dovedesc a fi mai puţin cunoscute, cu atât mai mult stârnesc admiraţia posterităţii. În semn de omagiu adus spiritului acestei personalităţi marcante a Clujului cultural din secolul XIX., s-a născut ideea ca acest cvartet să-i poartă numele.

Spiritul lui Brassai ne cuprinde cu o proximitate aproape palpabilă, deoarece violoncelistul cvartetului, Előd Kostyák, a primit în folosinţă violoncelul aflat odinioară, se crede, în proprietatea lui Brassai, instrument construit  la Buda în anul 1835 de maestrul lutier Christian Neubauer.

Cvartetul Brassai a fost constituit în urma solicitării festivalului Bartók Plusz, în anul 2016. Membrii formaţiei, muzicieni de cameră desăvârşiţi, sunt totodată reprezentanţi de seamă ai şcolii ardeleneşti de cordari, şcoală care a produs nume de răsunet precum Ştefan Ruha, András Ágoston sau János Selmeczi.

Cvartetul Tiberius

Molnár Tibor – vioara I

Lokodi Károly – vioara II

Molnár József – violă

Zágoni Előd – violoncel

Descoperit în 1994 de către profesorul Devich Sándor la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, Cvartetul de coarde „Tiberius” s-a bucurat de oportunitatea de a se perfecționa prin participarea la diferite cursuri de măiestrie precum:  Seminarul Bartók din Szombathely (Ungaria), Britten-Pears School for Advanced Musical Studies (Aldeburgh-Anglia), Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapesta (Reichenau-Austria) și Orlando Festival (Olanda). A participat la cursul de măiestrie Amadeus din Londra, revenind de patru ori la rând la acest renumit curs.  În 2005 în cadrul programului Academiei Olandeze de Cvartet formaţia a avut ocazia să lucreze cu Metz István şi Devich Sándor, absolvind apoi Academia Olandeză de Cvartet din Amsterdam. În 2007 s-a bucurat de îndrumarea Cvartetului Chilingirian în cadrul West Dean College. Ansamblul revine periodic la Academia Franz Liszt din Budapesta unde beneficiază de sfaturile profesorilor Devich Sándor, Mező László şi Komlós Péter.

 Ansamblu a obţinut premiul II la Concursul Internaţional Mozart din Cluj în 1996, iar în 2004 a fost premiat cu locul 1 la Wiener Klassik Preis, în juriu aflându-se personalităţi ca Norbert Brainin, Sigmund Nissel, Gunter Pichler, Devich Sándor şi Milan Skampa.

Repertoriul cvartetului cuprinde în special capodopere ale literaturii muzicale clasice şi romantice.  Formaţia este o prezenţă permanentă pe secenele de concert atât în ţară cât şi de peste hotare.

Din 2008 ansamblul cameral „Tiberius” este Cvartet de Stat al Filarmonicii târgumureşene.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca

PARTENERI